Artikel

Het krakende fundament van jouw accountantskantoor

Adviseren, Artificial Intelligence inzetten, een abonnementsmodel optuigen of terug naar de kern van je dienstverlening – er speelt van alles in de accountancy. Er zijn 1001 paden om te bewandelen en het lijkt alsof er meer keuze is dan ooit tevoren, wanneer het aankomt op de richting en de toekomst van jouw bedrijf.  

Alleen kleeft daar één gevaar aan vast. Veel accountants storten zich namelijk vol passie en overgave op zo’n nieuwe uitdaging. Maar ze vergeten daarbij om eerst even orde op zaken te stellen. Het gevolg? Ze bouwen verder aan hun bedrijf, terwijl de fundering aan alle kanten piept en kraakt. Hoe je voorkomt dat die fundering het begeeft? Dat leggen we je uit in dit blog. 

Bedrijfsvoering optimaliseren

Je plaatst geen badkamer in een huis dat op instorten staat, zonder eerst een paar stevige heipalen in de grond te slaan. Dat snapt iedereen. Maar voor jouw kantoor geldt eigenlijk hetzelfde: waarom zou je investeren in AI of het adviseren van je klanten, als jouw interne processen een rommeltje zijn?  

Natuurlijk kún je processen half op papier laten verlopen, niet stroomlijnen of niet documenteren. Maar op die manier besteed je onnodig veel tijd (en geld) aan je dienstverlening en krijg je je business case dus nooit rond. En waarom zou je dat risico willen lopen, als het ook beter kan? Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om dat fundament van jouw bedrijfsvoering te optimaliseren – van vraagpostenmodules tot slimme documentmanagementsystemen en AI – dat je bijna gek moet zijn om daarvan geen gebruik te maken.  

Het fundament

Je kunt niet bouwen aan jouw bedrijf en toekomst, zonder sterke fundering. En daarmee bedoelen we dat je back-office tot in de puntjes geregeld moet zijn, want dat is de kern van jouw dienstverlening. Is het daarachter een rommeltje? Dan moet je aan de voorkant drie keer zo hard werken. Maar is het tot in de puntjes geregeld? Dan kun je als accountant de wereld aan.  

Stel: je hebt je oog op een AI-tool als Copilot. Je wil deze inzetten om snel door jouw klantdata te filteren, zodat je tijdens een telefoongesprek al een advies kan uitbrengen. Hartstikke handig! Maar dan moet je wel zorgen dat die AI-tool gemakkelijk door data uit je DMS en CRM-pakket kan filteren. Want tja, sh*t input = sh*t output in softwareland. En heb jij jouw data dus niet gestructureerd? Dan kan die AI-tool er ook weinig nuttigs van brouwen. 

Een stapje extra

Naast zo’n DMS en CRM-pakket, krijg je nog je urenregistratie en factuurverwerking. Maar dan zijn we er nog niet. Want tja, die tools hebben we allemaal nodig. Alleen doe je als samenstelpraktijk natuurlijk héle ander werkzaamheden dan een controlepraktijk. En je raadt het al: ook daarvoor heb je software nodig.  

Denk hierbij aan softwaretools voor het opstellen van jaarrekeningen, het versturen van aangiften, het ophalen van vraagposten of het ondertekenen van documenten. Kortom: alle tools die jouw dagelijkse werkzaamheden makkelijker maken.  

Future proof?

Heb je dit allemaal geregeld? Pas op dát moment kun je aan de slag de volgende stap voor jouw kantoor – wat dat ook mag zijn. Want als je dit allemaal hebt geregeld, ben je er klaar voor.  

Zet jij graag die volgende stap, maar kun jij nog wel wat hulp gebruiken wanneer het aankomt op het veilig versturen van aangiften en documenten, het ophalen van vraagposten of bijvoorbeeld het ondertekenen van documenten? Ontdek dan hoe onze software je hierbij helpt.  

Fix it with Hix

Interesse in één of meer van onze oplossingen?
Probeer Hix nu 30 dagen gratis uit.

Gerelateerde artikelen

beeld – 85

Release Notes | Oktober 2024

image (1)

Visma neemt Hix over en verstevigt zijn positie op de accountancymarkt

Mis niks van HIX

Altijd als eerste op de hoogte zijn van release notes, nieuws en cases? Volg ons dan op onze socials:

Ha, accountant! Zocht je SecureLogin? Zoek dan niet verder: je bent op de juiste plek. Alleen heten wij vanaf nu Hix.

Bij deze nieuwe naam hoort natuurlijk een nieuw uiterlijk. En dat voelt goed! Maar wees gerust, want vanbinnen zijn we nog steeds hetzelfde. Zo helpen we je nog steeds om slimmer te werken, niet harder.

Benieuwd wat deze wijziging betekent voor jou?