Ken je Hix, dan ken je waarschijnlijk ook de twee gezichten achter Hix: Managing Director Arjan van Brakel en Head of Sales and Customer Succes, Mark ter Steege. Een dynamisch duo dat – op een geheel eigen wijze – samen ons team runt. Duidelijke taal, no bullshit en oprechte, persoonlijke gesprekken zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten.
Hoe de mannen zich inzetten voor dit persoonlijke contact? Waarom dat contact zo belangrijk is? En hoe we deze visie waarmaken in 2024? Daarover vertellen ze alles in dit interview.
De status quo doorbreken
Toen we afgelopen juni ons allereerste live event organiseerden, kozen we de naam “Accountancy: The Human X-perience”. Natuurlijk met een kleine knipoog naar onze nieuwe naam Hix, maar vooral omdat we precies daaraan waarde hechten: die persoonlijke aanpak.
Waarom? Mark vertelt: “Toen Arjan en ik zo’n drie jaar geleden onze samenwerking startten, kozen we er bewust voor om tegen de status quo in te gaan. Bij ons draait het niet om geld, maar om de mensen. En ja, natuurlijk worden onze salesmensen blij als ze een nieuwe klant aansluiten – wij zijn ook niet heiliger dan de paus. Maar dat mag nooit het uitgangspunt zijn. We willen accountants en ondernemers verder helpen, dat is waar we ons op richten.”
The Human X-perience
Als Head of Sales and Customer Succes stuurt Mark twee teams aan: het salesteam en – surprise, surprise – die van Customer Succes. “Wanneer nieuwe collega’s zich bij ons aansluiten, is die aanpak soms wel even wennen voor ze, vooral voor de salesmedewerkers. Bij ons is het doel van een salesgesprek namelijk niet om te verkopen, maar om een inhoudelijk en goed gesprek te voeren met een klant of prospect”, vertelt hij.
Tijdens die gesprekken worden de waardes van Hix je al snel duidelijk. Arjan legt uit: “No bullshit is echt een gouden regel voor ons. Kan onze software iets niet? Dan geven we het eerlijk aan. Oók als dat betekent dat een klant liever niet met onze software van start gaat. Een klant pushen om te tekenen? Daar doen we niet aan.”
Mark vult aan: “Ik hoor van veel klanten dat ze die aanpak erg waarderen. Soms zelfs zó erg, dat ze na een tijd uit zichzelf bij ons terugkomen. Vaak met de boodschap dat ze het een fijn gesprek vonden en dat ze er nu wél klaar voor zijn.”
Team work makes the dream work
Op die manier werken we aan oprechte, eerlijke relaties met onze klanten. En dat is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Mark vertelt: “We staan altijd open voor feedback vanuit onze klanten. Om die zo goed mogelijk op te pakken, werken mijn teams nauw samen met onze productontwikkelingsafdeling. Iedere maandag komen zij samen om te bespreken wat er goed gaat en wat er beter kan.
Krijgen we veel vragen van klanten over hetzelfde onderwerp? Dan kijken we samen naar de beste oplossing. Staan er binnenkort nieuwe ontwikkelingen op de roadmap? Dan kijken we samen, vóór de lancering van die features, of we die nog fijner, handiger of gebruiksvriendelijker kunnen maken voor onze eindgebruikers. Bijvoorbeeld door een extra knop toe te voegen.”
Voor de accountant…
“Al die features zorgen er samen voor dat accountants hun werkproces zo ver mogelijk kunnen standaardiseren”, legt Mark uit. “Op dit moment gebruiken ze onze software vaak voor ruim tachtig procent van hun klanten, maar er blijft altijd een kleine groep uitzonderingen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog altijd ondernemers die hun jaarrekeningen liever per post ontvangen. Daar maken accountants nu nog uitzonderingen voor.
En hoewel dat maar gaat om maximaal twintig procent van hun klanten, gaat daar toch veel tijd in zitten. Daarom zorgen we er met onze software voor dat de accountant ook díé processen kan automatiseren en standaardiseren.” Arjan vult aan: “Zo winnen de accountants veel tijd en flexibiliteit. En door tijd te besparen op die handmatige taken, houdt de accountant tijd over voor wat écht belangrijk is: in gesprek gaan met je klant.”
…én de ondernemer!
Hoe dit werkt? De accountant kiest welke middelen hij beschikbaar stelt voor zijn klanten – bijvoorbeeld WhatsApp, e-mail, post en de Bizcuit-app. Vervolgens kiezen al zijn klanten binnen die kaders welk middel hun voorkeur heeft. Zo sluit deze werkwijze niet alleen beter aan op de wensen van de accountant, maar óók op die van de ondernemer.
Arjan vertelt: “Ons uitgangspunt is dat ondernemers werken op een manier die bij hen past. Zij moeten het gemak van onze modules ervaren. Daarom kiezen we ervoor om de ondernemers aan het stuur te laten en hen die keuzevrijheid te geven.”
Tijd voor persoonlijk contact
Maar digitalisering en automatisering worden nog niet altijd omarmd, volgens Mark. “Soms wordt dat nog wel gezien als een bedreiging. Dan zeggen mensen: ‘Ik heb een contactmoment wanneer mijn klanten hun papieren komen inleveren’, of iets dergelijks. Maar hoe kwalitatief is dat moment?”
Arjan vult aan: “Niet. Jouw klant heeft er veel meer aan, wanneer jij scherp en alert bent. Belt een ondernemer je op omdat hij zijn wachtwoord kwijt is en daardoor zijn jaarrekening van drie jaar geleden niet meer kan zien? Dan zouden er alarmbellen bij jou moeten afgaan: waarom heeft hij zo’n oude jaarrekening nodig? Waarschijnlijk speelt er op dat moment meer – misschien heeft hij wel een lening nodig en kan hij daarbij jouw advies goed gebruiken. Daar ligt jouw kracht en dáár haal jij straks die dikke acht mee.”
Het Hixtival
Op die manier zetten we dus onze software in om accountants te helpen zelf óók die persoonlijke aanpak te realiseren – en natuurlijk om ze nóg slimmer te laten werken. Wil je meer weten over onze visie op de branche en die oh-zo-belangrijke, persoonlijke aanpak? Arjan: “Daarover gaan we uitgebreid in tijdens ons event ‘Hixtival’ in november. Tijdens die middag gaan we tijdens een aantal inhoudelijke sessies in gesprek over recente ontwikkelingen en tips voor accountants. Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar één ding kan ik vast meegeven: het Hixtival wordt een topmiddag.”