Artikel

Wat is Single Sign-on?

Wat is Single Sign-on?

Door Mick Gennes

Net zoals bijna iedereen heb ik inmiddels ontelbaar veel online applicaties waar ik moet inloggen. Door het toenemend aantal online applicaties sta ik altijd voor de vraag hoe ik die toegang zo veilig en makkelijk mogelijk kan inrichten.

Voor administratie- en accountantskantoren is het niet anders. Je moet inloggen in Exact Online, Twinfield, Basecone, NMBRS, Loket.nl en waarschijnlijk nog minimaal 10 andere applicaties. Hoe zorg je ervoor dat toegang tot al deze applicaties veilig is?

Wachtwoord recycling

Volgens recent onderzoek weet 91% dat het onveilig is om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere online applicaties, toch geeft 62% aan dit wel te doen. Een populaire oplossing voor dit probleem is Single Sign-on (SSO). Dit is een veilige manier om voor verschillende applicaties sterk afwijkende en veilige wachtwoorden te gebruiken, zonder dat je deze hoeft te onthouden.

Wat is Single Sign-on

Single Sign-on is een inlogmethode waar je na één veilige inlogsessie direct toegang hebt tot alle achterliggende applicaties. Dus in plaats van apart inloggen bij alle applicaties, log je alleen in bij de Single Sign-on in en heb je direct toegang.

Wachtwoordbeheer

Als beheerder van de Single Sign-on omgeving heb je de mogelijkheid om wachtwoorden voor de gebruikers vast te leggen, en zo kennis van wachtwoorden weg te nemen. Dit zorgt ervoor dat zij alleen toegang kunnen verkrijgen via de veilige route van de Single Sign-on.

En verlaat een medewerker jouw kantoor? Dan heb je met één druk op de knop de gebruiker verwijderd uit SecureLogin en dus direct alle toegang ingetrokken.

Omdat je wachtwoorden kunt vastleggen in de Single Sign-on, hoef je deze niet meer te onthouden of ergens anders op te slaan. Hierdoor kan je eenvoudig voor elke applicatie een uniek en zeer complex wachtwoord gebruiken.

Gebruikersgemak

Administratie- en accountantskantoren die Single Sign-on kiezen doen dat niet alleen voor meer veiligheid, maar ook om hun medewerkers te bedienen. De gebruiker hoeft nog maar 1 keer per dag in te loggen, heeft geen wachtwoordbeheer meer en wordt niet meer benaderd door klanten met vragen over het inlogproces.

Meer achtergronden weten, lees dan snel verder in onze whitepaper. Wil je meer weten over hoe Single Sign-on niet alleen jouw medewerkers, maar ook jouw klanten kan helpen tot eenvoudige toegang?

Probeer het eens uit, nu 14 dagen gratis.

Fix it with Hix

Interesse in één of meer van onze oplossingen?
Probeer Hix nu 30 dagen gratis uit.

Gerelateerde artikelen

Jouw accountantskantoor heeft een sterk fundament nodig, anders kun je niet bouwen aan jouw toekomst. Hoe dat fundament eruitziet? Ontdek het hier.

Het krakende fundament van jouw accountantskantoor

240419_hix_klantenadviseren_web_v1@2x

The future is coming (and you’re not ready)

240116_hix_bermuda_v2_header

Release Notes | Mei 2024

Mis niks van HIX

Altijd als eerste op de hoogte zijn van release notes, nieuws en cases? Volg ons dan op onze socials:

Ha, accountant! Zocht je SecureLogin? Zoek dan niet verder: je bent op de juiste plek. Alleen heten wij vanaf nu Hix.

Bij deze nieuwe naam hoort natuurlijk een nieuw uiterlijk. En dat voelt goed! Maar wees gerust, want vanbinnen zijn we nog steeds hetzelfde. Zo helpen we je nog steeds om slimmer te werken, niet harder.

Benieuwd wat deze wijziging betekent voor jou?